3С – Култура, творчество, промяна – Дневен ред на творческите градове

znak_3C

В съвременния свят се очертава една нова парадигма, обвързваща икономиката и културата, търсеща (и намираща!) общото между икономическите, културните, технологични и социални аспекти на развитието, както на глобално, така и на местно ниво. „Ако Европа иска да остане конкурентоспособна в тази променяща се среда, е необходимо да създаде подходящи условия за развитие на творчеството и иновациите в условията на нова предприемаческа култура… Голяма част от бъдещото ни благополучие ще зависи от това как използваме нашите ресурси, знания и творчески талант… Основавайки се на богатите и разнообразни култури, ние трябва да проучим нови начини за създаване на добавена стойност, но също и за това как да живеем заедно, да споделяме ресурсите и да се възползваме от разнообразието.“ Из „Зелена книга – Отключване потенциала на културните и творчески индустрии“, Европейска комисия COM(2010)183

Настоящият проект е насочен към развитие на творческата икономика като ключово измерение на устойчивостта и активиране на гражданското участие във формиране на местни културни политики. Ние изследваме ролята на културните и творчески индустрии (КТИ) за осигуряване на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Надяваме се да създадем благоприятни условия за отключване на творческия потенциал и иновативността на местните общности. Усилията ни са съсредоточени в различни по характер градове от Северна България – Велико Търново, Габрово, Троян.

3_C_poster_korekt(2) - CopyПроект 3С си поставя амбициозните цели да:

 • Очертае въздействието на изкуствата и културата върху развитието на творческия потенциал на хората, организациите, общността
 • (Пре)открие значението на понятието културни и творчески индустрии (КТИ) в местния контекст и тяхната значимост за социално-икономическото развитие
 • Насърчи образованието по предприемачество и предприемаческия дух, особено сред младите хора
 • Благоприятства „творческото партньорство“ между КТИ и образователните институции, бизнеса, администрациите
 • Стимулира гражданското участие в управлението и в създаването на (културни) политики
 • Разкрие нови хоризонти пред развитието на Творчески градове

Дейностите и инструментите за въздействие на Проект 3С са насочени към:

 • Въвеждане на иновативни модели за гражданско участие в управлението – Съвет на мъдреците, Конференция на Отвореното пространство, Граждански Форум и др.
 • Картографиране на културния и творчески потенциал на общностите
 • Обособяване на Проектен фонд за пилотни проекти в сферата на КТИ
 • Стимулиране създаването на местни творчески клъстери и мрежи
 • Изграждане на капацитет чрез обучения и обмен на опит с швейцарски и български организации и експерти
 • Широка обществена разгласа, комуникация и разпространение на информация за резултатите от проекта и констатации от проведените проучвания.

 3_C_poster_2_korekt - CopyВодени сме от убеждението, че културата и творчеството са основополагащи за икономическото и социално сближаване и развитие. Действията ни са насочени към широко обществено застъпничество за една нова връзка между културата, икономиката, политиката и гражданското общество.
Проект 3С търси пътя към едно по-творческо, по-сплотено, по-екологично и по-добро бъдеще.
Заедно можем да създадем Дневния ред на Творческите градове.

=====

Проектът се изпълнява в партньорство с KaosPilots Switzerland.
Реализира се с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ на Българо-Швейцарска Програма за Сътрудничество.

KaosPilots_logo  logo ElvBg RGB light oulined V2

swissbgcooperation.bg
www.kaospilots.ch


Пилотен проект „Рисунка и интермедия”. Куратор Атанас Тотляков.


„Дързостта да бъдеш пръв”- документален филм за габровския индустриалец и предприемач Иван Хаджиберов.

“Дързостта да бъдеш пръв” е резултат на упорит тригодишен изследователски и творчески труд на триото – Милен Василев (идея на проекта и композитор), Емил Михов (историк и режисьор и монтажист на филма) и Красимира Христова (сценарист). Филмът е подкрепен със сумата от 1500 лева от фонда за пилотни проекти в рамките на проект „3С – култура, творчество, промяна” и с финансовата помощ на българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Премиерата на филма се състоя в Габрово на 7 октомври.

Филмът ще бъде показан и в други градове в страната. Създателите му имат идея за поредица от прожекции и срещи със зрители, място в училищната програма, включването му в основната експозиция на бъдещия Музей на индустрията в Габрово. Лентата е поканена на няколко фестивала у нас и в чужбина, а към нея вече има интерес от български телевизии.

Амбицията на тримата млади автори е да работят по пълнометражен игрален филм и голяма серийна сага за габровския бизнес от първата половина на миналия век.

Иван Хаджиберов е:

– Решителен изобретател
– Първа валцова мелница
– Амбициозен търговец
– Първа фабрика за фини вълнени платове
– Индустриален революционер
– Първа водноелектрическа централа
– Осветление за цял град
– Непреклонен предприемач
– Социален експериментатор
– Първи тенис кортове
– Първа ледена пързалка
– Уникален фабричен комплекс…

Филм за патриарха на българската индустрия с премиера на 7 октомври в Габрово (+ трейлър)


ART -NATURE Симпозиум Габровци, 2016

От 11-ти до 24 юли във великотърновското село Габровци се проведе Симпозиума „Изкуство – природа Габровци – 2016”. Организатор на превърналия се в традиционен международен ленд арт симпозиум е Арт група „Дупини”. Участници от цял свят твориха повече от седмица сред природата. За първи път в България пристигат двама корейци – Парк Хьонпил и Канк Хийджън; Мари Гайарти от Швеция и Рой Щат от САЩ. В Габровци работи и японката Шао Ли. От България творците-учатници са  Румен Димитров – Попа, Орфей Миндов, Цветелина Максимова, Румен Рачков, сценографът на търновския театър Лидия Къркеланова и младите автори Кирил Георгиев, Яница Пендулова и Александра Ангелова.Сред произведенията могат да се видят различни арт инсталации от дърво, метал, камък и други природни материали – трабант, експониран край пътното платно,  с монтирана инсталация от дърво върху автомобила; дървени фигури във формата на различни животни;  спортни съоръжения;  осветителни тела; влюбена двойка.

Проектът е подкрепен със сумата от 1500 лева от фонда за пилотни проекти към проект „3С – култура, творчество, промяна” и с финансовата помощ на българо-швейцарската програма за сътрудничество.

www.duppini.blogspot.bg

Comments are closed